6 il’e 7 büyüklüğünde deprem uyarısı!

Hakkari, Van, Şırnak, Bitlis, Muş ve Ağrı illerimizin olduğu bölgeye "7 dikkat" diyerek uyarı verildi.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olmaya devam eden deprem, vatandaşı korkutuyor. Hakkari, Van, Şırnak, Bitlis, Muş ve Ağrı illerimizin olduğu bölgede 7 ve üzerinde deprem oluşturabileceği belirtilen fayla ilgili de çok önemli bir çalışma başlatıldı. 

Prof. Dr. Selçuk, Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Selçuk ve Van YYÜ Güvenlik Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Sacit Mutlu'dan oluşan araştırma ekibinin gözetiminde yaklaşık bir ay önce tehlikeli olarak görülen Hakkari'deki fay hattında kazı başlatıldı. 

4 METRE DERİNLİĞİNDE KAZILAR YAPILDI

Fayın geçtiği güzergahta yapılan 30 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde, 4 metre derinliğindeki kazılarda, eski deprem izlerinin tarihlendirilmesi amacıyla örnek toplanıyor.

2025'in sonunda tamamlanması planlanan çalışmalarda, Hakkari'deki Yüksekova ve Şemdinli fay zonunun yanı sıra Van'daki Başkale ve Erciş, Ağrı'daki Tutak faylarını inceleyecek ekip, bunların karakteristik özelliklerini ortaya çıkarmaya çalışacak.

Yer radarı ve dronla kapsamlı jeofizik çalışmaları da yapan ekibi ziyaret eden Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Prof. Dr. Selçuk ile Doktor Öğretim Üyesi Sacit Mutlu'dan bilgi aldı.

(kaynak: A.A)

Benzer Videolar